onsdag 23 december 2015

Att sticka eller köpa, det är frågan

Jag får ofta frågan av bland annat kollegor "men visst är det dyrare att sticka själv än att köpa färdigt?". Jag tänkte här reda ut mina tankar kring detta i det här inlägget.

Det finns massor att säga och tycka om både garnkvalité, garnursprung och andra aspekter med tillverkning och miljö, men detta får bli ett annat inlägg.
Det här inlägget blir lite allmänt hemgjort vs. köpt. Eftersom jag själv stickar uteslutande i naturmaterial och allra mest i ull så kommer inlägget färgas mycket av det,  men det betyder inte att jag dömer någon, alla får såklart sticka i det material man själv tycker bäst om.

  • För det första: Att det skulle vara dyrare att sticka själv behöver inte vara sant. Garn finns i alla prisklasser. Det finns syntetgarn som man kan få tag på väldigt billigt. En snabb sökning på nätet hittar jag nystan från 15 kr/st, men jag vet att vissa butiker haft garner ännu billigare. Föredrar man att sticka i ull så finns det även billiga sådana alternativ, från kanske en tjuga per nystan. Sedan finns det såklart alternativet att köpa på second hand. Har själv inte gjort det, så jag vet inte hur utbudet där brukar vara. Ett tips är dock att åtminstone om det är ull frysa garnet för att få bort ev. skadedjur.

    Jag har tittat lite själv på de tröjor och koftor i vuxenstorlek jag stickat de senaste åren. De flesta är stickade i ull, men några är stickade i bomull eller en blandning av ull/bomull eller ull/alpaca. Garnåtgången beror ju lite på vilken storlek och modell man stickar, och hur tjockt garn man använder, och för de tröjor/koftor jag stickat ligger garnkostnaden på mellan 200 till 1000 kr per tröja/kofta, och snittpriset på ca 400 kr. Jämfört med t.ex. HM är det inte jättemycket dyrare, deras lite tjockare koftor verkar kosta från ca 300 kr och uppåt.
  • För det andra: Att man kan köpa kläder väldigt billigt i många kedjor säger kanske mer om tillverkningen av kläder, än vad det säger om kostnaden på garn.
  • För det tredje: Jag tycker inte att jag kan jämföra en tröja som är köpt jämfört med en hemstickad tröja, för det är ofta som att jämföra äpplen och päron. De man köper är ofta till största delen syntet med max ett par procent ull, det tycker jag inte man kan jämföra med en hemstickad tröja eller kofta i ull. Köper man tröjor eller koftor i ull kostar de mycket mer. Jag har en köpt norsk kofta i 100 % ull inköpt på en marknad. Tror den kostade runt 800 kr.
  •  För det sista, det jag hittar i affären tycker jag aldrig ser så fint ut som det jag kan sticka själv. Då är jag heller inte begränsad till säsongens modeller och färger utan kan sticka vilken modell jag vill, i vilken färg jag vill, och en storlek som passar precis till mig! Att det dessutom är en stor hobby så får jag ju både roa mig och sedan en fin tröja för pengarna.
Vill man se det från ett annat perspektiv så får man, om man väljer ett bra garn, ett plagg som förmodligen håller mycket bättre och längre än de billiga klädkedjornas plagg. Något man själv också har lagt ner mycket arbete på kommer man nog också att ta hand om på ett bra sätt så att det räcker längre.

Så för att ge ett kort svar på mina kollegors fråga: Nej det kanske inte är billigare att sticka själv, och absolut inte om man räknar arbetstid, men det är inte garanterat att det behöver vara mycket dyrare heller. Dessutom kan man inte jämföra kvalitén på ett hemstickat plagg i bra ull med ett billigt alternativ från affären, det är helt enkelt två olika produkter.

2 kommentarer:

  1. Väldigt bra skriven! Håller med dig! För min del är det mest passformen som avgör att jag stickar eller syr själv.

    SvaraRadera