lördag 15 april 2017

Stickskola del 1 - Sticknålar

Bloggen har legat död ett tag, men så hade jag en dröm inatt där jag skulle lära en kompis att sticka. Jag kanske började lite i fel ände, där jag hade tänkt gå igen om en massa teori om stickning istället för att bara börja, inte helt rätt tillvägagångssätt kanske, men det gav mig ändå en idé att blogga lite igen, denna gång om lite tillbehör till stickning, kanske lite tekniker, jag vet inte riktigt vad det blir, men kanske är det intressant för någon i alla fall. Jag är absolut ingen expert på stickning, men nu har jag ändå stickat väldigt mycket de senaste åren, så en del erfarenhet har jag nog i alla fall.

Sticknålar
Om du frågar någon som stickar ett tag skulle nog de flesta hålla med om att stickning är en materialsport. Inte som att det inte fungerar med farmors gamla jumperstickor, men som med så mycket annat blir det lite lite roligare om man har bra saker att jobba med, och sticknålar är ju något grundläggande när man stickar.

Man kan säga att det finns tre typer av sticknålar som är vanliga, Jumperstickor, strumpstickor och rundstickor.

Jumperstickor är långa med en stopp i ena änden och man använder två stycken för att sticka större stycken fram och tillbaka.
Strumpstickor är kortare stickor som är spetsiga i båda ändarna som man använder för att sticka mindre saker, t.ex. sockar och vantar som stickas runt runt. Oftast har man då sin stickning fördelad på 4 stickor och stickar med den femte.
Rundstickor Är stickor som sitter ihop med en kabel mellan sig. Kabeln kan vara olika lång och man kan använda dem både för att sticka större saker runt, t.ex. en mössa eller en tröja, men rundstickor kan också användas för att sticka platta stycken fram och tillbaka, eller att sticka sockar eller vantar med s.k. Magic loop (klicka för att komma till instruktionsvideo för hur man stickar magic loop).

Eftersom jag nästan uteslutande använder rundstickor till allt jag stickar tänkte jag prata lite mer om det, och varför jag använder det. Det finns som sagt inga rätt eller fel, man får helt enkelt testa sig fram till vad man gillar bäst.

Rundstickor finns precis som jumper- och strumpstickor i olika tjocklekar. I Sverige (och stora delar av Europa) anges stickstorleken i  mm. Storleken kan gå från i princip hur tunna som helst antar jag, men de tunnaste jag sett i ett mönster är 2 mm. Storlekarna är sedan graderade i hela och halva mm, dvs 2,0 mm, 2,5 mm, 3,0 mm, 3,5 mm osv, när stickorna blir riktigt tjocka (typ över 7 mm) slutar man dock med halva mm. Vad som ännu inte är jättevanligt i svenska mönster, men som kan finnas i utländska mönster är stickstorlekar angivna även i kvarts mm, dvs. 2,25 mm, 2,75 mm osv, dock vanligast för små storlekar. Det går att få tag på de storlekarna i Sverige, men inte alla märken har dem. Jag skulle säga att om det står i ett mönster och man inte har kvartsstorlekarna går det oftast att byta till närmaste hela eller halva mm.
Är man osäker på storleken på sin sticka kan man enkelt mäta den med ett skjutmått, eller med speciella plastmått med hål i där man kan kontrollera storleken. I USA anger man storleken på stickorna på annat sätt. Ska jag vara ärlig vet jag inte riktigt vad de storlekarna kommer ifrån. Har man ett mönster där det bara finns de amerikanska stickstorlekarna angivna finns det många översättningstabeller på internet, t.ex. här.

Stickor kommer också i ett antal olika material. Olika material har olika egenskaper, och där får man helt enkelt testa sig fram vad som passar en bäst. Det kan också variera mellan olika typer av fibrer.
Metallstickor har fördelen att de är tåliga och inte går av så lätt, kan vara en fördel speciellt för de tunnare stickorna. Blanka metallstickor kan ibland upplevas som halkiga och att maskorna lätt kan halka av, men det gör också att det går att sticka snabbt med dem då maskorna flyter lätt över. Nackdelen är att de kan kännas kalla, eller att de kan bli tunga när de blir tjocka. Det finns också metallstickor som har en mer "frostad" yta och som inte är lika hala. Jag stickar nästan uteslutande i metallstickor och det är de jag har mest erfarenhet av.
Bambustickor är inte lika hala som metallstickor, de känns heller inte lika kalla som metallstickor kan göra. Största nackdelen är att de kan gå av lättare än metallstickor, en tappad sticka i soffan som man råkar sätta sig på...
Trästickor har jag aldrig testat ska jag vara ärlig och säga. Vad jag förstått är de oftast lackerade eller laminerade, vilket gör att maskorna glider lite lättare än på bambustickor, men de går fortfarande av om man sätter sig på dem...
Plast-och akrylstickor har jag testat men det är inget jag föredrar. Eller ska man sticka något projekt med riktigt tjocka stickor så är plaststickor oftast ganska lätta. Jag tycker ibland att det kan kännas lite gnissligt.
Kolfiberstickor är väldigt lätta stickor. De jag ha sett och testat har en spets i metall vilket gör att garnet inte glider helt fritt över skarven (åtminstone inte på de jag har). Har annars bättre grepp än metallstickor och ska vara hållbarare än trästickor, men jag har inte testat det än. De är lite dyrare än andra stickor så vill ogärna prova.

Vad som blivit ganska populärt de senaste åren (?) är set med rundstickor med utbytbara kablar. Dvs man köper ett set med spetsar i olika storlekar och kablar i olika längder, och så kan man byta för att få den tjockleken och den kabellängden man önskar. Då dessa set är ganska dyra (kostar oftast från ca 500 kr och uppåt för ett basutbud) så tycker jag att man ska veta att man kommer att sticka mycket innan man köper ett sådant set, man bör nog också ha testat lite olika typer för att se vilken typ av stickor man gillar bäst (metall, bambu, spetsiga, trubbiga osv). Men vet man att man stickar och kommer att sticka mycket är det helt klart en investering. Olika märken har olika för- och nackdelar, och eftersom jag inte testat alla så kan jag inte ge några rekommendationer, men det kan vara bra att titta igenom lite olika märken då de börjar från olika stickstorlekar, har olika metoder för att fästa stickan med kabeln osv. Jag märkte t.ex. att det set jag köpte inte hade utbytbara stickor under 3,5 mm, så de tunnare måste jag ändå ha i fasta storlekar.

Det här med stickor är kort sagt en djungel, men när man hittat ett par riktigt bra stickor så vill man inte lämna dem ifrån sig. Och på tal om det, har du gamla rundstickor med en kabel som liknar en sådan gammal krullig telefonsladd - de är inte roliga att sticka med och har du möjlighet investera i ett par nya rundstickor med mjuk och följsam kabel så är det en dröm att sticka med dessa i jämförelse.

Om du ändå inte är helt övertygad om rundstickans förträfflighet så kan man absolut fortsätta med det sätt man gillar bäst, men här är några av mina argument för att byta till rundsticka:
  • Att sticka på rundsticka ska vara mer ergonomiskt än att sticka på jumperstickor. Istället för att du har hela tunga arbetet längst ut på stickan som du rör upp och ned så följer stickningen kabeln och ligger fint och snällt i ditt knä medan du stickar.
  • Riktigt stora projekt, t.ex. sjalar med jättemånga maskor kan nästan vara svårt att rymma på en jumpersticka, så där passar en rundsticka perfekt.
  • Stickar man sockor eller vantar kan magic loop vara att föredra. Istället för att ha 5 stickor att hålla reda på och stickor som pekar åt alla håll har man bara två stickor, och då ingen risk att en sticka man inte stickar på för tillfället ramlar ur (speciellt om man stickar löst). Är man van att sticka med strumpstickor kan man tycka att magic loop tar lite längre tid i början, men man får ganska snabbt upp hastigheten.
  • Stickar man allt på rundstickor räcker det med en uppsättning stickor för att sticka allt, från tröjor och mössor som stickas runt, till sjalar och annat som stickas platt, till vantar och sockor som stickas runt med liten omkrets, man har helt enkelt allt i en sticka.
  • Har man rundstickor med utbytbar kabel kan man om man stickar på flera projekt samtidigt med samma stickstorlek enkelt byta stickor mellan projekt och lämna den andra stickningen på kabeln.
Detta var alltså del 1 om sticknålar. Observera att detta är utifrån min erfarenhet och säkert har jag missat något, ber om ursäkt i sådana fall, och kommentera gärna så lär jag mig kanske något nytt :D
och invänta del 2 som kommer att handla om övriga stickredskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar