söndag 10 juli 2016

Tvättolyckor

Det man handstickar ska man såklart vara rädd om eftersom det ligger både mycket tid och en del pengar i det man stickat så vill man ju såklart att det ska hålla länge. Samtidigt så är väl tvätta kläder inte det roligaste de flesta av oss vet (eller vad vet jag egentligen, men jag tycker väl inte att det är jätteroligt).

Stickade saker i ull tvättar jag sällan, tröjor och koftor kanske någon gång per säsong om jag inte använder de väldigt ofta, men strumpor vill jag tvätta lite oftare.

Jag har än så länge inte haft några jättekatastrofer, och jag har till och med vågat testa min tvättmaskins ullprogram vilket jag skrivit om tidigare. Men ibland händer det ändå små tvättolyckor där det inte riktigt blivit som man tänkt sig trots att man tänkt sig för.

  1.  Byte av tvättmaskin kan ge oanade effekter. Jag har alltid tvättat mina sockor på vanlig 40 grader tvätt eftersom de ju i princip alltid är superwash och ska tåla detta enligt etiketten, och sockor vill man ju gärna ha rena och fräscha. På vår gamla toppmatade var det inga problem, sockorna kom ut rena och fina, men när vi bytte maskin så började jag efter ett tag inse att maskinen lite lätt börjat tova ihop mina sockor, den måste helt enkelt varit mycket våldsammare i tvättprogrammet. Inga sockor blev förstörda och jag använder dem fortfarande, tänker till och med att de kanske är lite mer slitstarka då de tovat ihop lite. Lärdom: Var uppmärksam när du byter tvättmaskin, den kanske inte behandlar tvätten likadant som en annan.
  2. Färgäktheten på garnet kan ibland ställa till det. Jag virkade en tröja, "Ballet neck tee" i vintras och använde zauberball som var det rekommenderade garnet, i en vit-går-svart färg. När projektet var färdigt blötlade jag det och spände ut som jag brukar göra, och jag märkte inte då att det var någon färg som blödde från garnet så jag tänkte inte så mycket på det. När jag sedan skulle tvätta tröjan så körde jag det i maskinen på ulltvättprogram och allt var frid och fröjd tills jag tog ut tvätten och insåg att det vita på tröjan inte längre var vitt utan det svarta hade färgat av sig, så istället för en vit-grå-svart tröja hade jag nu en tröja som bara var grå och svart. Även några andra vita grejer jag tvättat tillsammans med tröjan hade fått en svagt grå ton... Ingen större skada skedd ändå då tröjan fortfarande är fin, men det blir ändå inte riktigt samma sak som den var innan tvätten. Lärdom: Flerfärgade garner kanske man ska ta det försiktigt med att tvätta i maskin, i alla fall till en början.
  3. Jag brukar ofta handtvätta ullplagg som inte är superwashbehandlade, men för att snabba på torkningen brukar jag centrifugera dem i maskin. Centrifugerar man snabbt och kort tid ligger ju plagget still, och man behöver inte vara orolig att plagget tovas. Detta har jag gjort många gånger och har aldrig haft några problem. Stickade igår klart en tröja i svenskt obehandlat ullgarn som jag skulle centrifugera och lägga på tork, men när jag tog ut det var plagget fortfarande drypande blött och hade börjat tova ihop. Insåg då att maskinen inte alls centrifugerat utan bara kastat runt plagget i maskinen i ungefär en kvart. Vet inte vad detta beror på att maskinen gjort detta, men vet ni varför får ni gärna säga. Just nu ligger tröjan och torkar och jag vet inte riktigt hur stor skada som skett. Den har som sagt börjat tova ihop, speciellt i flerfärgsstickningen och det ser inte ut som jag tänkt mig, men den har inte krympt extremt mycket och kanske går den fortfarande att använda av den tänkta mottagaren. Sambon som ska få den säger också att han tycker den är fin, så det är ju bra. Lärdom: Lita aldrig på en tvättmaskin, alternativt var inte så lat och centrifugera dina stickade plagg.

lördag 25 juni 2016

Mössan - det perfekta stickprojektet?

Jag har i helgen stickat ytterligare en mössa. Jag behöver egentligen inga fler mössor då jag har fler än 10 mössor i mina lådor, de flesta hemstickade av mig själv.
Så jag har nog med mössor för att hålla mig varm om öronen lång tid framöver, men det kan ju vara bra att kunna variera.

Jag tror i alla fall att jag kommit fram till att mössan kan nog vara ett av de bästa stickningarna man kan göra

  1. Det är ett snabbt projekt. Beroende på garntjocklek, mönstrets svårighetsgrad och stickvana såklart, men jämfört med större projekt som sjalar och tröjor är en mössa snabbt stickad. Inte för att allt man stickar måste gå snabbt, men ibland vill man bara ha den där tillfredställande känslan att bli klar med ett projekt.
  2. Man slipper göra två. Vantar och sockor i all ära, men att göra den andra är aldrig lika roligt som att göra den första, tycker jag i alla fall. En mössa behöver man bara göra en av, sedan är den klar!
  3. Perfekt restgarnsprojekt. Jag vill alltid försöka använda upp mina garnrester, och att sticka en mössa är det perfekt till. Det behövs inte alls mycket garn, och till en babymössa räcker det med nästan ingenting alls. Stickar man flerfärgsstickning kan man använda alla de där små snuttarna som blev över.
  4. Man kan använda alla typer av garn. Både tjockt och tunt garn funkar utmärkt till mössor då man behöver både de riktigt varma när det är -30, och de lite tunnare när temperaturen bara är runt 0.
  5. Variera tekniker. En mössa kan man sticka med alla typer av tekniker. Från att gör en superenkel enfärgad mössa i ribbstickning till flerfärgsstickning, flätor och till och med spets, allt passar på en mössa. Det gör också en mössa perfekt om man vill testa på nya tekniker då det ändå är ett relativt litet projekt.
  6. Man slipper maska av. En traditionell mössa stickad nerifrån och upp slipper man maska av. Detta är kanske vissa inte håller med om, men för mig är avmaskningen verkligen det TRÅKIGASTE på hela stickningen (typ värre än att fästa trådar eller att sy ihop delar stickade var för sig). En mössa behöver man inte maska av, man bara minskar och drar tråden genom de sista maskorna - tada!
  7. Det bästa nybörjarprojektet. På grund av allt ovanstående så tycker jag såklart att mössan är det perfekta nybörjarprojektet, och blir mössan för liten kan man alltid ge den till ett barn, och blir den för stor kan man alltid tova den lite så blir den också lite mera vindtät :) 
Nördic knittings mysteriemössa stickad till mig själv av restgarn

Mössa i lopi (restgarn)

Mössa stickad till svärmor
Babymössa i restgarn
Mössa med flätor stickad till mamma (restgarn)

måndag 2 maj 2016

"Det har jag aldrig provat tidigare så det klarar jag helt säkert"

Citatet i rubriken kommer från Pippi Långstrump. Jag kom att tänka på det härom dagen när jag plockade fram en tröja som jag stickade för några år sedan.

När jag började titta på tröjan blev jag ändå sjukt imponerad över vad jag åstadkommit. Det var kanske det 4:e plagget jag stickat efter att jag tagit upp stickningen igen.
Det  var flerfärgsstickning med långa flotteringar, och flerfärgsstickning från avigsidan.

Tröjan stickades i ett stycke, man började längst ner på framstycket och stickade upp till ärmarna, där la man upp massa maskor i sidorna för ärmarna, gjorde ett hål för huvudet och stickade bakstycket.
De längsta varven var sjukt långa, och jag tror att varje varv där tog närmare en timma att sticka. Sedan stickades en krage och muddar som syddes på.

Jag tänkte aldrig att "det där är nog alldeles för avancerat för mina stickkunskaper", jag tänkte bara att den där tröjan vill jag ha, och jag är faktiskt riktigt nöjd med den, och flerfärgsstickningen är i stort sett felfri de långa flotteringarna till trots.

Det finns kanske några små saker som kunde ha blivit bättre. Dels är tröjan ganska kort i modellen, så hade jag stickat den idag hade jag nog gjort den några varv längre innan jag börjat på ärmarna.
Det andra är att jag på vägen gjort någon slags felräkning, så ärmarna är drygt 10 cm för långa, men eftersom projektet var så himla brett var det svårt att kontrollera under tiden jag stickade. Jag funderar däremot på att sticka på en ny mudd och klippa, men har inte bestämt mig för om jag vågar.






Lärdomen att ta av detta är att våga. Det mesta är inte så svårt som det ser ut, och det värst som kan hända är väl att man får göra om. Jag ska försöka att applicera detta på mig själv. Är väldigt sugen på att börja sy, men är lite rädd för att börja eftersom det är något jag inte behärskar speciellt bra, men man måste inse att man heller inte blir bättre på något av att inte försöka.

lördag 2 april 2016

Test av ulltvättprogram

I somras köpte vi en ny tvättmaskin. Den har ett tvättprogram som ska vara säkert att använda för ull som ska handtvättas, men jag har hittills bara vågat tvätta ull som är superwash på det programmet, all annan ull har jag handtvättas.
Detta verkar ju vara betryggande :)


Nu behöver man ju inte tvätta ull jätteofta, det räcker med att hänga ut för att vädras för att fräscha upp plaggen, men ibland vill man ju även köra en vanlig tvätt, och kan man göra det i maskin istället för att handtvätta känns det ju som ett stort plus.

Jag bestämde mig därför för att göra det stora testet idag. Jag har en islandströja som jag stickade för ett år sedan som jag tänkte göra testet på. Dels är den ganska mycket för stor, så om den skulle tova ihop sig lite så skulle det inte vara hela världen för jag skulle fortfarande kunna ha den. Dels är ju isländsk ull väldigt lätt att tova, så skulle den klara testet för den tröja så klarar det nog även den mesta andra.
Skulle det gå helt åt skogen och bli helt hoptovat kanske man i alla fall kan använda det som sittunderlag :)
Tröjan innan tvätt
Stoppade in tröjan i maskinen och fyllde på med lite soak (eftersom jag inte har något annat handtvättmedel eller ulltvättmedel) och startade maskinen. Programmet på min maskin heter Wool/Handwash, och detta är de inställningar jag valde att köra med.

Temperaturen gick att ställa in på 40, 30 och 20 grader, varav jag valde den lägsta.
Centrifugeringen var default på 1200, och den valde jag att inte ändra även om man kan köra både snabbare och långsammare. Total tvättid 1 timme och 15 minuter.

När man körde programmet märker man att det är ett ullprogram eftersom det är väldigt lite action i maskinen. Den fyller på med vattnet, sedan är maskinen mest still fram till centrifugeringen som är väldigt kort. Efter drygt en timma kunde jag alltså plocka ur min tröja ur maskinen...

Tröja efter tvätt

Och den ser helt perfekt ut! Inte tovat sig något alls. Helt klart över förväntan, för jag hade inte riktigt vågat tro att det skulle fungera, men skönt att veta att jag numera kan tvätta mina ullplagg i maskinen om tvätt skulle behövas.

tisdag 23 februari 2016

Garnfrossa

Detta är den mängd garn jag införskaffat den senaste veckan, totalt 4250 meter. Jag vet inte hur detta hände, jag skulle ju sticka från min stash i år, och det började ju så bra, men vi kan ta det hela från början.

I januari beställde jag lite garn som skulle bli några babygrejer jag skulle sticka och ge bort. Det var inga jättestora mängder, och allt är faktiskt använt, bortsett från små snuttar av nystan som blivit över. Totalt i januari slutade i alla fall på -2000 meter i min stash efter att jag dragit bort det som kommit in, så jag var riktigt nöjd.

Sen kom februari, och jag började bli sugen på nya projekt, så för drygt en vecka sedan började jag beställa, och det slutade som sagt i ett antal nystan...

Det första jag beställde var två nystan från fantastiska Gro på Moods of colors. Riktigt lyxigt handfärgat garn i färgerna Blåmes och Domherre. Jag som älskar fåglar i allmänhet och blåmesar i synnerhet kunde ju inte hindra mig själv. Har inte bestämt vad de ska bli ännu, så än så länge ligger de bara på min hylla med "fingarn" och låter sig gosas med.


På det följde en beställning på lingarn från Magasin duett. Tanken var att jag skulle beställa några nystan för att kunna sticka den fina sommartröjan Björk av Maria Lärkäng. När det kom till att bestämma färg kunde jag inte riktigt välja mellan den ljusa turkosblåa och den fina korallröda, så min käre sambo övertalade mig att "beställ båda två". Så det fick bli 5 nystan av varje färg. Kommer nog inte att sticka två stycken likadana tröjor, men jag tänker att jag hittar nog någon annan fin sommartröja som passar att sticka i lingarn. För vem vill inte ha hemstickat året runt?

Den tredje beställningen var på islandsgarn, jag älskar att sticka i islandsgarn, och detta ska bli den fina tröjan Veðurfræðingurinn, som jag lade upp för direkt när jag fick garnet igår. Tanken var att jag skulle sticka den i brunt med mönster i tre gröna nyanser, men jag inser nu när jag fått hem garnet (nackdelen med att beställa) att jag nog får tänka om då de bruna och gröna ligger väldigt nära varandra färgmässigt. Förslag och idéer mottages tacksamt.


Slutligen idag då så kom två härvor Gästrike från Järbo som jag har tänkt sticka de fantastiska Majas Mamelucker av. Jag har länge tänkt sticka ett par mamelucker, men inte hittat något bra mönster, men detta är perfekt. Vem gillar att frysa liksom.

Så där har vi garn för flera månades stickning framöver. Vad som kommit ut i februari är inte lika imponerande. Det är bara några små saker jag färdigställt, en halskrage stickad i mohair, ett par vantar till mamma stickade i rauma finullgarn, och en mössa stickad i mohair och ull.
Utöver det kämpar jag på med Hitofude, och tröjan Britannia som jag stickar av garn jag repat upp från en annan tröja. Jag kände också att jag var tvungen att rensa lite i min stash, så jag har skänkt bort en del både hela och halva nystan, totalt ca 1400 m, till mamma som jobbar på dagis. Allt sammanslaget och tack vare att jag stickade så mycket i januari gör att jag "bara" ligger 200 m plus hittills i år, men dags att börja sticka av stashen om den inte ska växa ännu mer på de 10 månaderna som är kvar.

söndag 21 februari 2016

Hitofude cardigan

Jag försöker komma över mitt stress-stickande och mitt tänk att jag måste producera en massa små projekt. Istället försöker jag jobba på de projekt som kanske tar lite längre tid, som min Hitofude cardigan till exempel som jag stickar i Magasin duetts supersoft.
Det är terapistickning på hög nivå. Många små maskor i tunt garn. Maska efter maska. Håller fortfarande på med första partiet som är ärmarna/längst upp på koftan. 10 mönsterrepetitioner är gjorda, vilket i min storlek är över 17'000 maskor... Tre mönsterrepetitioner till ska göras innan den delen av koftan är klar, vilket är drygt 5000 maskor till. Och detta är bara början på koftan, det gäller att inte stressa.

Skulle även kunna räkna upp hur duktig jag varit i januari och hur många meter garn jag stickade upp från min stash, men jag sparar det till ett annat inlägg eftersom jag storshoppat nu i februari istället för att väga upp för det hela. Jag har dock (nästan) bara köpt garn till täntkta projekt, vilket ju är ett framsteg. Frågan är väl om jag har en övertro på hur mycket jag egentligen hinner sticka.

Jag funderar också på ett inlägg om återbruk av garn eftersom jag nyss repat upp en kofta som blivit för stor för att den ska få återfödas till något nytt.

Helt kan jag dock inte hålla mig från att sticka små projekt som vantar, mössor och sockar, det är väl så helt enkelt att ibland behöver man sin quick fix av att färdigställa ett projekt för att orka jobba med de mer långsiktiga.

onsdag 17 februari 2016

Mitt stickbibliotek, del 3

Här kommer den tredje och sista delen av mitt stickbibliotek, del 1 finns här, och del 2 här. Förutom de böcker jag nämnt i dessa tre inlägg så har jag även en del gamla böcker från 80-talet eller tidigare som jag inte tar med här. Dels för att det inte är några speciella böcker, och de är säkert nästintill omöjliga att få tag på. Jag har heller inte med mina amigurumiböcker, eller allmänna stickuppslagsverk.

Vampyrstickning - Genevieve Miller
Okej, detta var nog den första, eller kanske den andra, stickbok jag köpte, och vampyrer råkade vara som hetast just då.
Trots allt så innehåller boken en del fina mönster och jag har stickat både dessa pulsvärmare och denna koftan/boleron. I dagsläget innehåller den däremot inget annat som jag känner ett jättestort sug att sticka.
Däremot är det en väldigt varierande bok som innehåller både klädesplagg, accessoarer, och även lite andra stickade saker som flaskvärmare, dagboksomslag och små kuddar.
Språk: Engelska är originalspråk, men den finns på svenska.
Mönster jag stickat: 2


Vantar för alla årstider - Kamilla Svanlund, Clara Falk
En numera klassisk vantbok. Innehåller massor med fina vantar för både sommar, höst vinter och vår - alla årstider helt enkelt. Jag har stickat tre par halvvantar och ett par vanliga vantar från denna bok, Lotta, Rune, Ivar och Vega.
Finns massor av fler vantar jag skulle vilja sticka, bland annat Doris som är det mönster från boken som har flest projekt på Ravelry.
Boken var så populär att första upplagan blev slutsåld. Finns nu en ny upplaga, och den går även att köpa den elektroniskt, eller bara enstaka mönster på Ravelry.
Språk: Svenska
Mönster jag stickat: 4

 

Woodland knits - Stephanie Dosen
Tiny owl knits, eller Stephanie Dosen är väl en rätt så känd designer på Ravelry. Mönstren är kanske inte direkt traditionella utan mer fantasifulla och med annorlunda design.
När jag köpte denna bok hade jag faktiskt stickat 7 mönster av tiny owl knits, varav två ingår i denna bok, Wildflower crown och Free Raounzel!
Boken innehåller 21 mönster, till största del accessoarer av olika slag, men även några större plagg. Mest sugen är jag nog på tröjan Oh my bear! en riktig myströja med en björn på.
Alla mönster från denna bok går att köpa för sig digitalt på Ravelry.
Språk: Svenska
Mönster jag stickat: 2


Älskade kofta - Birgitta Forslund 
24 koftmönster i olika stilar, de flesta stickade men även några virkade finns med, och några herrmodeller vilket jag tycker är roligt. Koftorna är också i ganska olika modeller och stilar vilket gör att det blir en del variation. Boken har också fina bilder.
Det som är tråkigt är att storleksvariationen inte är så stor. Koftorna har i princip 3 storlekar, S, M och L, vilket jag kan tycka är ett ganska litet spann. Sedan är de flesta av koftorna ganska klassiska i det att de är stickade i delar för att sedan sys ihop, vilket jag vet att det är många som inte gillar, även om jag personligen inte har något större problem med det. För den som är van vid och gillar väldigt detaljerade mönster är denna mer klassisk då beskrivningarna är mer traditionella.
Jag har stickat 1,5 koftor från denna boken, Floristkoftan, som blev en present till mamma, och strandkoftan som jag stickade halvklart men sedan repade upp då det inte kändes helt rätt. Däremot är jag sugen på både Baristakoftan, Keramikerkoftan och Poetkoftan någon gång i framtiden.
Språk: Svenska, men finns visst även på Engelska, Norska, Finska och Tyska
Mönster jag stickat: 1 som blivit ett färdigt projekt ;)


måndag 15 februari 2016

Avståndet mellan knappar på en kofta

Olika mönster är olika bra på att ge hjälp när man ska sticka knappkanten. Vissa säger precis hur många maskor man ska plocka upp och exakt hur många maskor man ska sticka när man stickar knapphålen. Andra ger inte alls lika mycket hjälp utan säger bara "sticka knapphål jämnt fördelade". Ibland händer det kanske också att man gör någon ändring på koftan så att den är längre eller kortare, eller man vill ha fler eller färre knappar.

Jag blev less på att alltid behöva testa mig fram och chansa, så jag har tagit fram en väldigt enkel formel för hur man räknar ut hur man ska sticka sina knapphål och jag tänkte dela med mig av den om det är andra som är förvirrade där ute :)

Formeln lyder enligt följande:










där
y = "en sektion" maskor + knapphål. Om exempelvis y=10 så ska det vara ett knapphål på 10 maskor, till exempel 8 maskor + 2 maskor tillsammans + ett omslag = 10 maskor innehållande ett knapphål. En förklaring med exempel kommer längre ner.

M = antalet maskor  man har på sin sticka.

x = antalet maskor till första knappen uppifrån + det första knapphålet

z = antalet maskor från sista knappen till längst ner på koftan

k = antalet knappar

Eftersom alla tal ska vara heltal får man anpassa x och z så att y blir ett heltal.

Vi kör ett litet räkneexempel
Vi har 78 maskor på stickan som motsvarar knappkanten där knapphålen ska stickas, så M=78. Jag vill sätta in 8 st knappar i min knappkant så k=8. Sätter vi in M och k i formeln får vi följande formel:








Vi vill nu ha ett tal i täljaren som är jämnt delbart med 7 och får anpassa x och z till detta.
I detta fall så är 70 delbart med 7 och blir det jag väljer. Då ska jag anpassa x och z så att jag får 70 i täljaren, här väljer jag att både x och z är 4 och får då följande:




Nu har vi alla siffror vi behöver och kan nu sticka vår knappkant!

Här nedan kommer ett skrivet exempel på hur ovanstående beräkning skulle bli i ett mönster. Här antar jag att man börjar sticka högst upp, men det går såklart lika bra att börja längst ner, man får bara ta det från slutet och framåt. Här skriver jag bara att man ska "sticka i mönster", så får man själv anpassa det till vilken typ av knappkant man har, om det är en rätstickad, en 2x2 resår eller annat.

  • Sticka 2 maskor enligt mönster, sticka 2 tillsammans och gör ett omslag för knapphål (x).
  • Sticka 8 maskor enligt mönster, sticka 2 tillsammans och gör ett omslag för knapphål (y). Upprepa detta 6 gånger till, totalt 7 gånger.
  • Sticka 4 maskor enligt mönster (z).
Man bör nu vara i slutet på varvet och ha 8 st knapphål enligt mönstret. 


Hoppas att jag varit nog tydlig, och säg till om ni hittar några konstigheter i mina instruktioner så ska jag rätta till det.